Nieuws

Feestelijke uitreiking certificaten voor deelnemers training De Nieuwe Toekomst

Op 27 juni is de training van de Nieuwe Toekomst feestelijk afgesloten. In aanwezigheid van de coaches, projectleider, trainer en directie van De Zijl Bedrijven (DZB) en Rosa Manus hebben de deelnemers hun certificaat in ontvangst mogen nemen.

Het spreekwoordelijke stokje is nu overgedragen aan de vrijwillige coaches die aan de slag gaan met de deelnemers om hun doelen te bereiken. Gefeliciteerd en succes allen!


1 juni Internationale Dag van de Ouders

De Internationale Dag van de Ouders wordt elk jaar op 1 juni gevierd. De dag werd in 2012 door de Algemene Vergadering van de VN uitgeroepen met resolutie A/RES/66/292 en eert ouders in de hele wereld.

Deze dag biedt de mogelijkheid om alle ouders in alle delen van de wereld te waarderen voor hun onbaatzuchtige inzet voor kinderen en hun levenslange opoffering om deze relatie te koesteren.

De Algemene Vergadering heeft in haar resolutie ook opgemerkt dat het gezin de hoofdverantwoordelijkheid draagt voor de zorg voor en de bescherming van kinderen en dat kinderen, voor de volledige en harmonieuze ontwikkeling van hun persoonlijkheid moeten opgroeien in een familiale omgeving, in een sfeer van geluk, liefde en begrip.

In de resolutie wordt de rol van ouders bij het opvoeden van kinderen erkend en wordt de lidstaten verzocht de dag in volwaardig partnerschap met het maatschappelijk middenveld te vieren, waarbij met name jongeren en kinderen worden betrokken.

https://www.un.org/en/observances/parents-day

 


Singelloop Leiden

Op vrijdag 22 april hebben zes lopers namens Vrouwenopvang Rosa Manus mee gedaan met de Singelloop Leiden: een route van 6,3 km over de Leidse singels (rechts op de foto: Jos Hemelaar van Stichting Vrienden van Rosa Manus, die de lopers heeft aangemoedigd).
Alle lopers hebben de finish gehaald: van harte gefeliciteerd; een super prestatie!

Rosa Manus had een aanvraag ingediend voor softplay foamblokken voor kinderen van 0 tot 4 jaar en deze aanvraag is gehonoreerd.
Na afloop van de Singelloop kreeg Marion van Dongen, voorzitter van de Stichting Vrienden van Rosa Manus, de cheque overhandigd.
Hartelijk dank voor het mooie bedrag!


De Nieuwe Toekomst: deelnemers en coaches gezocht!

Met De Nieuwe Toekomst willen we vrouwen die te maken hebben gehad met (huiselijk) geweld motiveren om zelf weer de regie over hun leven te nemen. De methodiek De Nieuwe Toekomst is gericht op het ondersteunen van vrouwen om actief aan de slag te gaan een baan te vinden, een opleiding te volgen of vrijwilligerswerk te doen.

Wij zoeken deelnemers en coaches voor de begeleiding. 
Flyer deelnemers
Flyer werving coaches


8 Maart Internationale Vrouwendag

Vandaag is het wereld vrouwendag. Een moment om stil te staan bij alle vrouwen in de wereld.  Vrouwen die zich inzetten voor anderen. Vrouwen die opkomen voor vrouwenrechten. Vrouwen die zorgen voor verbetering van de levens van andere vrouwen en meisjes. Maar in het bijzonder bij vrouwen die in moeilijke situaties zitten. Vrouwen die grote zorgen hebben, of pijn, of verdriet. In Oekraïne, Rusland of dichter bij huis. Wij denken vandaag vooral aan hen.

Wij vragen vandaag ook bijzondere aandacht voor vrouwen die te maken hebben met geweld. Geweld kan verschillende vormen aannemen. Toch is niet altijd helder wanneer er sprake is van geweld. Want wat valt daar nu precies onder? En hebben vrouwen dan wel altijd door dat zij in zo’n situatie zitten? Je kan bij geweld binnen relaties denken aan fysiek, seksueel, financieel en emotioneel misbruik. Eigenlijk heel simpel: dat er grensoverschrijdende dingen gebeuren die jij niet uit jezelf wilt en die jij naar vindt. Hier valt ook controlerend en dominant gedrag onder. Vaak is daar niet van de ene op de andere dag sprake van, maar sluipt het een relatie in. En als je dan afhankelijk van iemand bent, is het erg moeilijk om voor jezelf op te komen, de relatie te veranderen of misschien wel weg te gaan. 

Weet dat je dit pad niet alleen of samen met je partner hoeft te lopen. Het is namelijk best wel moeilijk om geweld te stoppen als je er al langer mee te maken hebt. Zeker als je van huis uit gewend was dat je ouders op dezelfde manier met elkaar omgingen.

Er is hulp. En die is dichterbij dan je denkt. In de omgeving van Leiden kun je door contact te zoeken met de sociale wijkteams, Veilig Thuis of met ons, Vrouwenopvang Rosa Manus, gaan werken aan jouw veilige toekomst. Als het even kan gewoon bij jou thuis. Dan komen we bij je langs en gaan in gesprek met jou, je partner en je kinderen om met elkaar een oplossing te vinden. En te kijken wie jullie hierbij uit jullie eigen omgeving (buren, familie, school?) zouden kunnen helpen. Of dat er nog een andere vorm van ondersteuning nodig is (bijvoorbeeld als jullie schulden hebben, of er psychiatrische problemen of verslavingsproblemen zijn). Wat je kunt doen als het bijna uit de hand dreigt te lopen. Hoe je dit voor kan zijn en kan voorkomen dat dat gebeurt. Naar wie je toe kunt gaan om even afstand te nemen. En hoe je samen de draad weer kunt oppakken. Of samen besluit je eigen weg te gaan. Onze collega’s hebben jarenlang ervaring met dit soort situaties. Inmiddels hebben ze zoveel gezien en gehoord dat ze niet opkijken van jouw verhaal. En met een paar goede afspraken kunnen ze ervoor zorgen dat er een wereld van verschil ontstaat voor jou en je partner. Niet aarzelen dus!

In gevallen dat het geweld zo ernstig is of er zulke complexe problemen zijn dat het te onveilig is om thuis te kunnen blijven wonen, kun je tijdelijk bij Rosa Manus komen wonen. Vanuit daar helpen we je dan weer verder. Ik hoop dat je eerder aan de bel trekt, maar mocht het nodig zijn weet ons dan ook te vinden.

Weet dat wij er voor je zijn. Rosa Manus: voor een toekomst zonder geweld!


Viering Internationale Vrouwendag op 6 maart 2022

In Leiden wordt op zondag 6 maart a.s. van 13.00 uur tot 17.30 uur Internationale Vrouwendag gevierd met als thema: Verbinden door Kunst en Cultuur.
De viering wordt georganiseerd door Stichting Vrouwennetwerk Leiden e.o. op de locatie van BplusC/Het Leids Volkshuis in Leiden.
Hieronder de flyer met daarin het programma.


De Week van het Vergeten Kind – t/m 4 februari 2022

Sem kan weer veilig slapen.
Het begint bij het kind ………

Rosa Manus is er voor kinderen.
Wij werken aan de toekomst.


De Week van Het Vergeten Kind – 28 januari t/m 4 februari 2022


Kirkman Company brengt kerstcadeautjes

Op 23 december kwamen twee medewerkers van Kirkman Company naar Rosa Manus met kerstcadeautjes voor de vrouwen en de kinderen.
Zij hadden een leuke actie bedacht: in de kerstboom op hun kantoor hingen de verlanglijstjes van de kinderen in Rosa Manus en medewerkers konden een verlanglijstje uit de boom halen en een cadeautje voor dat kindje kopen. Maar ook de vrouwen zijn niet vergeten en kregen een presentje van Kirkman Company.

Een hartverwarmende en lieve actie.
Hartelijk dank Kirkman Company!


Webster University geeft cadeautjes aan de kinderen in Rosa Manus

Op 22 december kwam Christine Benninger van de Webster University langs met cadeautjes voor de kinderen in Rosa Manus. Studenten van de Webster University hebben deze cadeautjes voor de kinderen gekocht. Wat een mooi initiatief en wat zullen de kinderen blij zijn als ze met Kerst de cadeautjes krijgen.
Heel veel dank aan de Webster University in Leiden.