Nieuws

Rosa Manus ontvangt cheque van Singelloop Leiden

 
Ruim 5.000 deelnemers en veel publiek bij 47e Leidse Singelloop en een mooie opbrengst voor de goede doelen. De Singelloop is een mooi familie evenement en er liepen dit jaar veel jonge kinderen met hun ouders mee. Het weer was mooi, de sfeer ontspannen en gezellig en tijdens de afterparty werden veel cheques uitgereikt voor goede doelen, waaronder die voor Rosa Manus.

De Vrienden van Rosa Manus mochten vrijdagavond een cheque met een mooi bedrag ontvangen voor de kinderen die in de opvang van Rosa Manus verblijven.

Daarvan gaan we drie duofietsjes kopen waarmee de kinderen in de veilige binnentuin kunnen spelen. De duofietsjes bevorderen de motoriek, het samenspel, maar geven vooral veel plezier, zodat de kinderen even hun zorgen opzij zetten en weer onbevangen kind kunnen zijn.

 


Rosa Manus krijgt lego van Stichting Kinderpostzegels


Op 7 maart kwam Kinderpostzegels bij Vrouwenopvang Rosa Manus langs met een grote doos lego voor de kinderen in de opvang.

De kinderhulpverlening was blij verrast met de lego voor de kinderen.
De lego wordt ingezet als speelmateriaal voor de kinderen. Tijdens het hulpverleningstraject kan het ook worden ingezet om bijvoorbeeld samen met de kinderen hun huis na te bouwen of een nieuw huis te maken. 

Hartelijk dank Stichting Kinderpostzegels!!


Viering Internationale Vrouwendag 2024 Leiden

Op zondag 10 maart 2024 viert het Vrouwennetwerk Leiden e.o. Internationale Vrouwendag. Het belooft een fantastische dag te worden met een geweldig programma.

Van 13.00 uur – 17.30 uur
Stadhuis Leiden, ingang Stadhuisplein

Klik voor het programma op de flyer.

Een samenvatting van alle workshops met een uitgebreide omschrijving vind je hier.


Filmavond Soroptimistclub Lisse-Bollenstreek op 8 maart – Internationale Vrouwendag

Op 8 maart 2024 (Internationale Vrouwendag) organiseert Soroptimistclub Lisse-Bollenstreek in samenwerking met Cinema-Floralis-Lisse een filmavond met de film C’E Ancora Domani (Er is nog een morgen). Een film met een boodschap en vooral ook bewustwording! Zeker nu vrouwenrechten wereldwijd ingeperkt worden en onder druk staan.

Op deze avond vraagt Soroptimistclub Lisse-Bollenstreek tevens een bijdrage voor het goede doel: het zomerkamp dat Vrouwenopvang Rosa Manus ook dit jaar weer organiseert voor de vrouwen en kinderen die in de opvang verblijven.

Klik op de flyer voor meer informatie over de filmavond.


Infographic over De Nieuwe Toekomst

2023-2024


Omstanderinterventie workshop door Fairspace

Op 29 november 2023 heeft de Stichting Vrienden van Rosa Manus vrienden, donateurs en andere belangstellenden uitgenodigd voor een Omstanderinterventieworkshop bij Vrouwenopvang Rosa Manus. Een workshop die werd gegeven door Fairspace.

Het was een interessante workshop waarin het creëren van een veilige openbare ruimte voor iedereen centraal stond en dat prachtig aansloot bij het thema van de campagne van Orange the World in Nederland: Veilig, overal en altijd. Deze campagne vindt plaats van 25 november tot 10 december 2023.

Thema’s die in deze workshop aan bod kwamen waren: straatintimidatie, macht en privileges, omstanderinterventie en de 5D methode. Een methode waarmee je een slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag op verschillende manieren kunt helpen: distract, delay, direct, delegate of document.

Het was een leerzame en verhelderende workshop waarin goede tips werden gegeven die omstanders kunnen inzetten als je getuige bent van straatintimidatie.


Stichting Mendoo

Help dieren en hun baasjes ontsnappen aan huiselijk geweld!

Vindt u ook dat dieren altijd de juiste zorg moeten krijgen, óók als hun baasje moet vluchten voor huiselijk geweld? Met uw hulp kan Stichting Mendoo ervoor zorgen dat mensen met hun huisdier eerder vluchten voor huiselijk geweld. Zo zijn ook de dieren eerder in veiligheid!

Zij doen dit door vrouwenopvanglocaties huisdiertoegankelijk te maken. Inmiddels zijn er al dertien locaties in Nederland waar de huisdieren mee naar toe mogen. Ook plaatsen zij dieren tijdelijk bij liefdevolle gastouders, als het dier niet mee mag naar de vrouwenopvang.

Doe nu óók mee: The Christmas Challenge 2023!

Kom in actie om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor jouw dierenhulporganisatie. Trommel je vrijwilligers op en verzin een leuke ‘challenge‘! Ga jij 15 km hardlopen in een kerstmannenpak? Van Friesland naar Arkel fietsen? Of misschien maken jullie wel een ijskoude kerstduik… het maakt niet uit wat jullie uitdaging wordt of zelfs uitdagingen worden, als je maar iets doet waarvoor vrienden/kennissen/familie jullie willen sponsoren.

Want het geld wat jullie via dit actieplatform ophalen is niet alleen 100% voor jullie dierenhulporganisatie, DierenLot verdubbelt* het bedrag ook nog eens mits je Erkend DierenLot Beneficiant bent én jullie tussen 15 t/m 30 december 2023 het door jullie opgehaalde bedrag komen ‘presenteren’ bij ArkelCS: The Christmas Station.

Kom jullie cheque op een ludieke manier aanbieden! Want dan maakt jouw dierenhulporganisatie ook nog eens kans op extra prijzen.

Dus meld je snel aan en doe ook mee!


Campagne Orange the World: Veilig, overal en altijd

Elk jaar wordt er internationaal campagne gevoerd om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en meisjes, in de periode van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag (de z.g. 16 days of activism).

De campagneboodschap in Nederland is dit jaar: Veilig, overal en altijd​.

Geweld tegen vrouwen vindt op allerlei plekken in de samenleving plaats. Niet alleen achter de voordeur en op straat, maar ook bij het uitgaan, op het werk, op de sportclub, in cyberspace, in het openbaar vervoer, in het onderwijs en op alle andere plekken waar mannen en vrouwen, jongens en meisjes elkaar ontmoeten. Dit kan allerlei vormen aannemen, van seksuele intimidatie tot femicide. Jij kunt op al die plekken #medestander zijn.

Doe met ons mee en deel deze boodschap. Praat erover op je werk, thuis en online. Word onderdeel van de oplossing en medestander in plaats van omstander.

Zo kun jij een bijdrage leveren. Teken hier de medestander pledge: Onderteken de #medestander pledge | Orange the World

Voor meer informatie: https://www.orangetheworld.nl/

 


Landelijke Week tegen Kindermishandeling

Van 20 tot en met 26 november 2023 is de landelijke Week tegen Kindermishandeling. In deze week wordt aandacht gevraagd voor kindermishandeling, maar vooral ook om samen de aanpak tegen kindermishandeling te versterken. 

Laat me niet los! 
Dit jaar is het thema van de week tegen Kindermishandeling: Laat me niet los! Kinderen die te maken hebben met kindermishandeling mogen we niet uit het oog verliezen. Hen niet zomaar aan hun lot overlaten. Het draait allemaal om blijvende steun en aandacht, vragen hoe het met iemand gaat en er echt voor een kind zijn, óók nadat een melding is gedaan. Heb jij een ‘niet pluis’ gevoel, en maak je je zorgen? Laat het niet los! Alleen zo kunnen we zorgen dat het geweld stopt, en dat deze kinderen weer opkrabbelen en een goede toekomst tegemoet gaan.

Laten we het gesprek voeren tijdens de week tegen Kindermishandeling over hoe wij er, met alle organisaties en inwoners in de regio, kunnen zijn en blijven voor kwetsbare kinderen en gezinnen. In de buurt, in de zorg, in het gezin, in de sport, op school. Als vrienden, buren, leerkrachten, ooms, en tantes. Als hulpverleners, vrijwilligers, beleidsmakers, en politici. Als volwassenen in het leven van kinderen. Echt iedereen.

“Laat me niet los” herinnert ons eraan dat we allemaal een rol spelen in het beschermen van kinderen en het creëren van een veilige omgeving waarin kinderen fijn en veilig kunnen opgroeien.

www.expertisecentrum-hgkm.nl