Nieuws

Campagne Orange the World: Veilig, overal en altijd

Elk jaar wordt er internationaal campagne gevoerd om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en meisjes, in de periode van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag (de z.g. 16 days of activism).

De campagneboodschap in Nederland is dit jaar: Veilig, overal en altijd​.

Geweld tegen vrouwen vindt op allerlei plekken in de samenleving plaats. Niet alleen achter de voordeur en op straat, maar ook bij het uitgaan, op het werk, op de sportclub, in cyberspace, in het openbaar vervoer, in het onderwijs en op alle andere plekken waar mannen en vrouwen, jongens en meisjes elkaar ontmoeten. Dit kan allerlei vormen aannemen, van seksuele intimidatie tot femicide. Jij kunt op al die plekken #medestander zijn.

Doe met ons mee en deel deze boodschap. Praat erover op je werk, thuis en online. Word onderdeel van de oplossing en medestander in plaats van omstander.

Zo kun jij een bijdrage leveren. Teken hier de medestander pledge: Onderteken de #medestander pledge | Orange the World

Voor meer informatie: https://www.orangetheworld.nl/

 


Landelijke Week tegen Kindermishandeling

Van 20 tot en met 26 november 2023 is de landelijke Week tegen Kindermishandeling. In deze week wordt aandacht gevraagd voor kindermishandeling, maar vooral ook om samen de aanpak tegen kindermishandeling te versterken. 

Laat me niet los! 
Dit jaar is het thema van de week tegen Kindermishandeling: Laat me niet los! Kinderen die te maken hebben met kindermishandeling mogen we niet uit het oog verliezen. Hen niet zomaar aan hun lot overlaten. Het draait allemaal om blijvende steun en aandacht, vragen hoe het met iemand gaat en er echt voor een kind zijn, óók nadat een melding is gedaan. Heb jij een ‘niet pluis’ gevoel, en maak je je zorgen? Laat het niet los! Alleen zo kunnen we zorgen dat het geweld stopt, en dat deze kinderen weer opkrabbelen en een goede toekomst tegemoet gaan.

Laten we het gesprek voeren tijdens de week tegen Kindermishandeling over hoe wij er, met alle organisaties en inwoners in de regio, kunnen zijn en blijven voor kwetsbare kinderen en gezinnen. In de buurt, in de zorg, in het gezin, in de sport, op school. Als vrienden, buren, leerkrachten, ooms, en tantes. Als hulpverleners, vrijwilligers, beleidsmakers, en politici. Als volwassenen in het leven van kinderen. Echt iedereen.

“Laat me niet los” herinnert ons eraan dat we allemaal een rol spelen in het beschermen van kinderen en het creëren van een veilige omgeving waarin kinderen fijn en veilig kunnen opgroeien.

www.expertisecentrum-hgkm.nl


Circusworkshop voor de kinderen in Rosa Manus

Ook dit jaar, op 18 oktober, zijn de kinderen dankzij een bijdrage van het H.L. Druckerfonds naar een circusworkshop van circus Miloco in Leiden geweest.

Het was weer een fantastische middag voor de kinderen. De kinderen leerden trucjes met stokken, ze deden kunstjes in de doeken en ze hebben op de bal geoefend, met de diabolo.

Het is mooi te zien hoe de kinderen genieten, hoe ze in korte tijd spectaculaire kunstjes leren en hoe trots ze hierop zijn. Na afloop hebben de kinderen aan elkaar hun kunsten laten zien, met muziek erbij en natuurlijk applaus! Daarna werd er – als lekkere afsluiting – gezamenlijk patat gegeten!!

Hartelijk dank H.L. Druckerfonds voor het mogelijk maken van deze workshop.


Rosa Manus ontvangt cheque van Rabo ClubSupport

Rosa Manus heeft dit jaar weer meegedaan met Rabo ClubSupport.

De vrouwen die bij Rosa Manus verblijven, hebben meestal geen vervoermiddel tot hun beschikking. Zij hebben wel vervoer nodig om hun kinderen naar school te kunnen brengen, naar een afspraak te gaan of boodschappen te doen.
Wij willen daarom fietsen aanschaffen voor de vrouwen.

Wij zijn dan ook ontzettend blij met het mooie bedrag van € 572,39 voor de aanschaf van fietsen.

Op 23 oktober kwam Maarten Barnhoorn van de Rabobank de cheque overhandigen aan Paula van den Boom, directeur-bestuurder van Vrouwenopvang Rosa Manus.

Hartelijk dank Rabo ClubSupport voor dit mooie bedrag!!


De Soroptimisten en Orange the World

Orange the World is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes.
Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is de Orange the World campagne in het leven geroepen door de Verenigde Naties. De campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, trapt af op 25 november, de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen, en eindigt op 10 december, de dag van de mensenrechten. In Nederland wordt de campagne gecoördineerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in het Koninkrijk der Nederlanden en in Suriname. De regionale invulling ligt bij de verschillende clubs, waarvan er in Nederland meer dan 100 zijn.

Flyer Soroptimistclub Lisse-Bollenstreek


18 oktober: Europese dag tegen Mensenhandel

Op 18 oktober, de Europese dag tegen Mensenhandel lanceert het actieprogramma ‘geen plaats voor mensenhandel’ een gezamenlijke bewustwordingscampagne. Kijk op www.ditisookmensenhandel.nl voor meer informatie over het actieprogramma.

Mensenhandel. Dit klinkt voor veel mensen als iets dat alleen ver weg gebeurt, in een vreemd land. Maar het vindt ook hier in Nederland plaats, onder onze ogen. In de campagne “Beroofd van je vrijheid” richten we hier de aandacht op, inhakend op de Europese dag tegen Mensenhandel op 18 oktober. In drie video’s zien we hoe verschillende slachtoffers van mensenhandel een beter leven wordt beloofd, waarna ze al snel worden beroofd van hun fundamentele mensenrechten. Beroofd van hun vrijheid. We vertellen het verhaal van Yvan, die als seizoenarbeider naar Nederland wordt gelokt, maar hier wordt uitgebuit en zonder eerlijke vergoeding aan het werk moet. We ontmoeten Nina, een jong meisje dat misleid wordt door mooie beloften van liefde en aandacht, en daarna in de gedwongen prostitutie belandt. En we zien Coen, een jonge jongen die gevoelig is voor status, en uiteindelijk als straatdealer gedwongen wordt om misdaden te plegen.

https://www.ditisookmensenhandel.nl/campagne/

Video Nina is van haar vrijheid beroofd

Stop mensenhandel nu.
Ditisookmensenhandel.nl


Webinar Blijf van m’n Lijf en Ga uit m’n hoofd!

Op 7 september jl. werd tijdens het webinar Blijf van m’n Lijf en Ga uit m’n hoofd! door Tanya Silbermann (Rosa Manus), Steven van der Werff (LUBEC) en Anita van Zeijl (gemeente Leiden) uitgebreid stilgestaan bij de unieke samenwerking op het gebied van kortdurende intensieve traumabehandeling van vrouwen en kinderen die bij Rosa Manus verblijven. Uniek vanwege:
1)
de snelheid waarmee het intensieve behandeltraject wordt gestart
2)  het is gezinsgericht (het welzijn van het hele gezin staat centraal)
3) de samenwerking tussen de behandelaars van LUBEC en de hulpverleners van Rosa Manus.

Bekijk hier het webinar.


De week van Werelddaklozendag

Ieder jaar op 10 oktober is het Werelddaklozendag. Hopelijk is 2023 een van de laatste keren, want Valente werkt hard samen met haar leden en andere partijen om dakloosheid te beëindigen voor 2030. Valente zet in op voorkomen van dakloosheid, zo snel mogelijk huisvesting en begeleiding, en – in uiterste gevallen – noodopvang van goede kwaliteit.

 


Allereerste Drakentemmers Award voor Rosa Manus, LUBEC en de gemeente Leiden

Op 6 oktober werd de allereerste Drakentemmers Award uitgereikt! De award ging naar Rosa Manus, LUBEC en de gemeente Leiden, ter ere van onze samenwerking op het gebied van kortdurende intensieve traumabehandeling van vrouwen en kinderen die in de vrouwenopvang verblijven.

Samen hebben we een uniek behandeltraject ontwikkeld dat slachtoffers van geweld in de vrouwenopvang helpt om snel en effectief te herstellen. @Drakentemmers, het expertiseplatform trauma en gehechtheid na huiselijk geweld, beschouwt onze samenwerking als een lichtend voorbeeld van hoe integrale traumabehandeling eruit moet zien, met oog voor zowel ouders en kinderen en in nauwe samenwerking tussen alle betrokkenen.

Drakentemmers spreekt vol lof over onze unieke inzet:
🏆 Snelheid: Binnenkomende vrouwen krijgen direct een intake en als er sprake is van een trauma, starten ze met een intensief behandeltraject dat vaak binnen een maand tot significante verbeteringen leidt.
🏆 Gezinsgerichtheid: Het welzijn van het hele gezin staat centraal, waarbij eerst de moeder wordt behandeld om haar stabiliteit te herstellen, waarna de focus op de kinderen wordt gelegd.
🏆 Samenwerking: Constante communicatie tussen behandelaars en hulpverleners zorgt voor een holistische aanpak die rekening houdt met de specifieke behoeften van elke vrouw.

Ons volgende doel? Ook daders behandelen en geweld in de thuissituatie structureel te stoppen.

Lees hier het artikel in Sleutelstad over de uitreiking van de  Drakentemmers award.


Stichting Mendoo


Klik op de afbeelding voor de vergroting.